Consilierii locali din Giurgiu trebuie sa inteleaga ca pe langa beneficii pecuniare au si obligatii fata de cetateni

În administrația publică locală ori de câte ori se ia o decizie controversată, mai ales  legată de patrimoniu, de fiecare dată vinovat, în opinia locuitorilor urbei este primarul. Eu personal cred că lucrurile nu stau tocmai așa. Este știut de toată lumea că executivul primăriei nu poate lua o decizie unilaterală, fără aprobarea legislativului, reprezentat de consilierii locali. Este bine de reținut faptul că  acum consilierii locali ai municipiului Giurgiu  primesc o indemnizație de 13 milioane lei vechi, echivalentul unui salariu minim pe economie . Bani ce sunt plătiți din buzunarele contribuabililor giurgiuveni. Unele dintre cele mai importante atribute ale consilierilor sunt și acelea de a veghea ca legea să fie respectată ad litteram și mai ales să fie foarte vigilenți la modul cum sunt gestionați banii și bunurile urbei.

Plecând de la acest concept privind competențele și rolul consilierilor locali doresc să le atrag atenția doamnelor și domnilor consilieri asupra câtorva puncte după ordinea de zi a ședinței ordinare de joi, 27 iulie.

Unul dintre punctele după ordinea de zi care mi-a atras atenția a fost cel care face referire la un proiect de hotărâre privind acordarea unui aviz de principiu în vederea întocmirii studiului de oportunitate și a caietului de sarcini pentru organizarea și desfășurarea procedurii de concesiune prin licitație publică a lacului Verigă și a terenului adiacent  P1-P2 Platforma Chimică 1.

La o primă lectură nu pare nimic care să ridice semne de întrebare. Și cu toate acestea se ridică câteva semne de întrebare. Ce știm?  Știm că firma SC PRO AEDEFICIA ROMANA SRL, cu sediul în ATENȚIE !!!  comuna Ulmi, sat Gheonea, str. Libertății, nr. 53, al cărei administrator este Sessa Anton Nicu  dorește să dragheze și să amenajeze lacul Veriga, să ia  în concesiune cele 20 de hectare situate adiacent lacului ca să realizeze o zonă de agrement cu terenuri de tenis la standard național, piste de biciclete, o tiroliană peste lacul Veriga, etc. Mai știm din spusele administratorului că deține în cont suma de 800.000 de euro, diferența necesară finalizării proiectului urmând să fie acoperită din fonduri europene. Dar pentru ca acest proiect să obțină avizul de principiu din partea consilierilor locali, aceștia trebuie, după părerea mea, să obțină mai multe informații necesare edificării domniilor lor pentru a nu se produce cumva  o greșeală insurmontabilă, cum ar fi:

1-Consilierii locali înaintea începerii oricăror discuții cred că ar trebui în primul rând să ceară participarea expresă în cadrul ședinței consiliului local a domnului administrator Sessa Anton Nicu, care să prezinte și să-și susțină proiectul.

2- Să li se prezinte consilierilor și executivului situația economico-financiară a firmei.

3- Ce activități similare a mai desfășurat societatea SC PRO AEDIFICIA ROMANA SRL din satul Gheonea.

4- Scrisoare de bonitate bancară din care să rezulte că are în cont  800 de mii de euro.

5- Consilierii locali să solicite executivului date certe legate de arealul solicitat,  dacă  face parte sau  nu din zona ariilor protejate.

6-  Consilierii să solicite documente care să ateste că solicitantul va beneficia de fonduri europene, pentru că există riscul să nu primească nici un euro. Probabil se va prevala de faptul că pentru obținerea fondurilor europene are nevoie de teren. În aceste condiții consilierii locali trebuie să solicite ca în contract să fie stipulat un punct din care să reiasă cum că, dacă într-o perioadă  de timp bine determinată solicitantul nu obține fondurile europene, contractul să devină caduc.

Se cunosc N situații când după ce o firmă primește un teren în concesiune,  ulterior aceasta cesionează contractul și terenul respectiv primește o altă utilitate, alta decât cea pentru care a fost concesionat. Și abia după ce consilierii se vor edifica asupra acestor aspecte să dea sau nu avizul de principiu.

Un al doilea punct după ordinea de zi se referă tot la o concesionare de teren, în suprafață de 5.ooo de metri pătrați, în apropiere de restaurantul Riviera, pe care doamna Puiu Florentina intenționează să construiască unul sau două mini terenuri de fotbal sintetice acoperite.

Nu știm câtă utilitate vor avea aceste terenuri. Știm în schimb că doamna Puiu Florentina care locuiește acolo unde are și sediul social pe strada Pictor Grigorescu, nr. 11, cea care face această solicitare, întâmplător este cumnata prin alianță a președintelui organizației municipale a PNL, Marian Măroiu.

Gura târgului vorbește că în spatele acestei solicitări stau de fapt și niște consilieri locali, viitori sau actuali parteneri în acest proiect. Aceste informații venite pe surse încă nu le-am verificat, dar în momentul în care vom obține mai multe informații vă vom dezvălui și numele consilierilor locali implicați. În acest context doamnelor și domnilor consilieri locali aduceți-vă aminte de consilierii locali predecesori dumneavoastră, care au fost nevoiți să dea cu subsemnatul pe la DNA tot pentru atribuirea unui teren din domeniul public în condiții nu tocmai legale se pare. Tocmai de aceea îndrăznesc să vă sugerez să fiți  foarte atenți și aici mă refer la toți consilierii locali, indiferent de formațiunea politică din care faceți parte, să nu cumva  să fiți nevoiți și dumneavoastră să faceți cunoștință cu reprezentanții DNA-ului.

Mai sunt pe ordinea de zi și alte puncte, cel puțin la fel de interesante pe care vi le vom prezenta într-o ediție viitoare a publicației noastre.

I.C.MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *