Condamnatul care ar putea sa darame Guvernul Ponta, dar si sa distruga sperantele PNL. Amenintarea care poate cutremura, din nou, politica romaneasca.

„Nu o sa pic doar eu ca prostul, vă iau pe toţi după mine! Pe toţi! Până şi pe procurorii care m-au scos până acum! Mă duc eu, trag tot judeţul după mine, şi Bucureştiul, ne ducem cu toţii la mititica!”, le declara ”proaspătul” condamnat, Gheorghe Bunea Stancu, unor apropiați, în momentul în care a început, în urmă cu câteva luni, jihadul DNA împotriva clasei politice.

În spațiul public se știe foarte bine ce a reprezentat și ce rol a jucat Bunea Stancu în PSD, în ultimii mulți ani.

Bunea Stancu a fost unul din cei mai puternici oameni din rândul PSD. Indiferent de cine a condus acest partid, Bunea Stancu a fost în imediata apropiere a șefului PSD, așa cum a fost și  cazul ”combinatorului șef” al social- democraților, Viorel Hrebenciuc.

Faptul că Bunea Stancu a fost cel care a intermediat mita de 1 milion pentru PSD, dată de Ioan Niculae pentru campania lui Mircea Geoană din 2009, ne spune cât de puternic era fostul Președinte al CJ Brăilă în culisele PSD.

Apoi, faptul că Bunea Stancu îi oferea lui Ioan Niculae, în schimbul finanțării, poziții ministeriale sau de directori în instituții cheie, precum Romgaz, este un alt argument care dovedea puterea baronului PSD de la Brăila. Altfel spus, Bunea Stancu putea, de unul singur, să impună oameni în Guvernele României, în schimbul unor sponsorizări adecvate.

La prima vedere, ne putem întreba de ce un politician local de la Brăila, un județ sărăc și nesemnificativ din punctul de vedere al bugetului existent, ar putea fi influent?

Potrivit unor dezvăluiri ale lui Silviu Mănăstire, Bunea Stancu este putred de bogat şi a finanţat PSD în anii grei de Opoziţie. Baronul s-a îmbogăţit din afaceri cu statul, iar la Bucureşti este conectat direct la vârful conducerii PSD.

Baronul Brăilei este în primul rând un om de afaceri. Înainte de ’89, lucra ca simplu electrician la fabrica Laminorul din Brăila. A făcut afaceri în domeniul agricol, comerţ cu cereale prin compania Brusagrirom, apoi afaceri în construcţii prin compania Concivia. A intrat în politica mare în 2008, când a câştigat alegerile pentru Consiliul Judeţean Brăila. Afaceristul Bunea Stancu a stat ani de zile în spatele unor politicieni locali, până când a decis să fie el jupânul judeţului, şi în afaceri şi în politică. Şi a reuşit, după ce i-a călcat în picioare pe toţi cei care îi sprijinise iniţial.

Deşi baronul Bunea Stancu este implicat în multiple dosare pentru afacerile sale cu statul, plus alte chestiuni penale, acesta dă dovadă de un curaj ieşit din comun când vine vorba de a face afaceri controversate. De exemplu, în luna septembrie a anului 2013, baronul de Brăila a pus la cale un tun de zile mari. Consiliul Judeţean Brăila a preluat 2.800 de hectare de teren agricol, de cea mai bună calitate, de la Academia de Ştiinţe Agricole, cu ajutorul Guvernului, printr-o ordonanţă de urgenţă. Terenurile Academiei de ştiinţe agricole situate în judeţul Brăila sunt extrem de valoroase. Bunea Stancu ştie acest lucru, pentru că s-a ocupat ani de zile de agricultură. De fapt, cele mai bune afaceri se fac acum în România în domeniul producţiei de cereale. Sute de mii de hectare de teren agricol au fost cumpărate în ultimii ani de oameni de afaceri străini, în special în Vestul şi Sudul ţării. Motivul oficial al preluării terenurilor agricole de la academie la CJ Brăila este acela al dezvoltării cercetării în domeniul agricol şi realizarea de seminţe de calitate, certificate pentru agricultorii din judeţ.

Din punct de vedere politic, Bunea Stancu știa tot ce se întâmpla în PSD și mai ales în culisele acestui partid. Nu exista bătălie politică internă în rândul social- democraților unde Bunea Stancu să nu fie implicat, trăgând sfori într-o parte sau alta.

Acum, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare și fără să mai aibă ceva de pierdut din punct de vedere politic, baronul de la Brăilă ar putea să ”dea în primire” tot ce știe din și despre PSD și liderii acestui partid pentru a simți dulcele gust al răzbunării.

Dacă decide să facă acest lucru și să îi tragă pe toți după el, din Brăila și de la București, așa cum anunța în cercurile apropiate, actuala conducere a PSD va avea o serioasă problemă, dar și Mircea Geoană, având în vedere că intermedierea milionului de euro ce i-a adus condamnarea fost făcută tocmai pentru fostul prezidențiabil al PSD.

Vedem că toată lumea din PSD tace cu privire la condamnarea lui Bunea Stancu şi speră că, aşa din senin, baronul va renunţa să își pună în aplicare celebra amenințare, făcută în urmă cu câteva luni, într-un cerc de apropiați.

Totuși, un personaj precum Bunea Stancu, pe care îi putem caracteriza în fel și chip, nu prea pare a fi vreun pacifist, fără gânduri să îi distrugă pe cei pentru care, în acest moment, face cunoștință cu viața grea din pușcăriile românești.

Pe lângă anumiți lideri marcanți ai PSD, despre care Bunea Stancu știe extrem de multe, baronul de Brăila nu credem că se simte prea confortabil să știe că se află în închisoare din cauza faptului că a încercat să îi sponsorizeze campania lui Mircea Geoană. Și e posibil să răspândească tot felul de informații, ca răzbunare a pedepsei primite în interes de partid. De aceea, fostul prezidențial ar putea avea, în următoarea perioadă, destul de multe emoții din cauza ”informațiilor” pe care Bunea Stancu le-ar putea cunoaște.

Dacă Bunea Stancu va declanșa operațiunea promisă- ”Vă trag pe toții după mine”, ne-am putea aștepta la o serie de cutremure politice care ar putea afecta grav atât PSD, cât și noul partid al lui Mircea Geoană, cel cu care liberalii visează să formeze un guvern.

Până la urmă vom vedea dacă se va adeveri promisiunea războinică a lui Bunea Stancu sau cei din PSD vor da ascultare spuselor lui Ponta și anume ”scapă cine poate”.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *