Cod galben de vant si ninsori in Romania. Traficul aerian se desfasoara in conditii de iarna

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de vânt şi ninsori, valabilă începând cu ora 9 a zilei de miercuri și care este valabilă până mâine la ora 11.

Recomandările polițiștilor pentru șoferi

  • conducătorii auto să nu pornească la drum dacă nu și-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcțional etc.).
  • în timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanță de siguranță față de vehiculele dinainte și să nu acționeze brusc mecanismele de direcție și frânare și să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • de asemenea, date fiind condițiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, vânt și viscol) trebuie luată în calcul și posibilitatea întreruperii circulației pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, conducătorii auto trebuie să scoată autovehiculele în afara părții carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

 Traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă pe aeroporturile bucureștene, iar unele zboruri pot înregistra întârzieri la decolare de până la o oră, pentru degivrarea aeronavelor, însă nicio cursă nu este anulată, informează Compania Națională Aeroporturi București.

Cursa Tarom cu cea mai mare întârziere ar fi trebuit să decoleze de pe Henri Coandă la ora 8:00, cu destinaţia Iaşi. A doua cursă Tarom, cu destinaţia Munchen, trebuia să decoleze la ora 8:25, iar a treia de la ora 8:30 cu destinaţia Barcelona.

O cursă Blue Air trebuia să decoleze la ora 8:35 cu destinaţia Iaşi, iar alta la ora 09:05 cu destinaţia Stuttgart.

”Nicio cursă nu este anulată pe Aeroportul Henri Coandă din cauza condiţiilor meteo. Unele zboruri pot înregistra întârzieri la decolare de până la o oră, determinate de degivrarea aeronavelor”, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania Națională Aeroporturi București recomandă pasagerilor să își ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport.

 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în județul Cluj, traficul rutier este întrerupt pe DN1 Cluj-Napoca – Oradea, la kilometrul 536+400 de metri, în zona carierei Morlaca, din cauza unui accident în care au fost implicate un autotren și un autoturism.

După ce miercuri dimineață a intrat în vigoare un cod galben de polei, valabil pentru mai multe județe, ANM a emis o avertizare cod galben de vânt şi ninsori în intervalul 08 februarie, ora 09 – 09 februarie, ora 11, când vor fi precipitaţii pe arii extinse în sudul, estul şi centrul ţării şi cu caracter local în celelalte regiuni. În cea mai mare parte a Moldovei şi la munte va ninge, în Muntenia şi Oltenia vor predomina ninsorile, iar în Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi Crişana se vor semnala precipitaţii mixte. Cantităţile de apă vor depăşi local 10…15 l/mp.

Pe spaţii restrânse în extremitatea de sud-est şi în cea nord-vestică se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile sud-estice.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *