Cod galben de ploi si furtuni

Cod galben de ploi si furtuni

O avertizare cod galben vizând Capitala şi 31 de judeţe din sudul, estul şi centrul ţării va fi în vigoare de luni de la ora 10.00 până marţi seară, interval în care vor fi vijelii şi se vor acumula cantităţi importante de apă.

Potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul săptămânii. De asemenea, până miercuri după-amiază sunt în vigoare avertizări cod galben de inundaţii emise de hidrologi pentru râuri din majoritatea judeţelor ţării, cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râuri mici din judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Sibiu, Vâlcea şi Argeş. O altă avertizare de inundaţii a intrat în vigoare la ora 6.00.

O avertizare cod galben emisă duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vizează Capitala şi 31 de judeţe şi va fi în vigoare de luni de la ora 10.00 până marţi, la ora 23.00.

Meteorologii spun că în acest interval vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în regiunile sudice, estice şi centrale, precum şi în zonele de deal şi de munte. Vor fi averse local torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă accumulate vor fi de peste 25-30 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată pe tot parcursul săptămânii, mai afirmă ANM.

Până luni la ora 10.00 este în vigoare o altă avertizare cod galben vizând paisprezece judeţe, unde se vor înregistra frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse care vor avea şi caracter torenţial şi izolat grindină şi vor cădea cantităţi de apă de 20-25 l/mp şi izolat peste 30-40 l/mp.

De asemenea, de duminică de la ora 18.00 şi până în 25 iulie la ora 16.00 este în vigoare o avertizare cod galben emisă de hidrologi, care spun că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Conform hidrologilor, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş, (judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega, Timiş, Bȃrzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş, Caraş Severin şi Gorj), Desnăţui, Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt).

Luni dimineaţă, la ora 6.00, a intrat în vigoare o altă avertizare cod galben de inundaţii, valabilă tot până miercuri, la ora 16.00. Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Mureş, Târnava Mică, Târnava Mare (judeţele Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba), Olt (judeţele Harghita şi Covasna), Vedea (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), Bistriţa (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Trotuş, (judeţele: Harghita, Covasna, Bacău, Neamţ şi Vrancea), Putna, Rȃmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Galaţi), Siret (Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele Vaslui şi Galaţi), rȃurile mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Inundaţii se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Sibiu, Vâlcea şi Argeş, spun hidrologii.

Prognoza meteo pentru luni

Astăzi se aşteaptă ploi abundente şi multă instabilitate în sud, est, centru, la deal şi la munte. Temperaturile scad în jumătatea sudică a ţării şi vom avea maxime de la 23, la 29 de grade.

În Bărăgan şi Dobrogea, norii se înmulţesc în orele următoare                  
şi vor aduce ploi destul serioase, cu tunete, fulgere şi vânt intens. Se răcoreşte şi, după o zi călduroasă, cu 32-33 de grade, astăzi maximele nu mai trec de 27 de grade.

Şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei avem atmosferă plăcută acum dimineaţa, dar o să apară şi aici aversele şi vor lăsa cantităţi însemnate de apă. Temperaturile scad cu 3-4 grade faţă de ieri.

Ploile ajung mai târziu şi în nordul Moldovei şi în Bucuvina. Vor afecta zonele înalte, pe unde se aşteaptă averse puternice şi cantităţi însemnate de apă. În rest: vreme ceva mai bună şi temperaturi de până 29 de grade.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş găsim vreme schimbătoare, înnorări şi câteva averse, dar mai slabe decât în celelalte zone. Maximele ajung pe la 27-28 de grade.

Mai vin ceva ploi şi în ţinuturile vestice, iar în zonele mai înalte vor fi averse zdravene. Vom avea temperaturi modeste pentru luna iulie, de cel mult 26-27 de grade.

În Transilvania se anunţă ploi torenţiale şi multă instabilitate. Se pot strânge chiar şi 50-60 de litri de apă pe metru pătrat; vor fi condiţii de grindină şi se pot produce vijelii.

În Oltenia ploile nu dispar, dar se mai liniştesc, dar temperaturile scad simţitor faţă de ziua trecută. Ieri s-au atins şi 34 grade, astăzi maximele se opresc la doar 26-27 de grade.

Se răcoreşte şi în ţinuturile sudice, dar aici o să plouă destul de
mult. Vor fi averse torenţiale, cu răbufniri de vânt, poate şi grindină.

Şi în Bucureşti avem vreme neplăcută, mai multe reprize cu ploi consistente, fenomene electrice şi intensificări ale vântului. Ieri s-au atins 33 de grade, astăzi vor fi cel mut 27 de grade. Presiunea scade din nou; şi la noapte o să mai plouă, iar minimă ajunge la 17 grade.

La munte vor fi intervale cu vreme severă, adică ploi torenţiale, 
rafale puternice de vânt şi grindină. Cantităţile de apă vor  depăşi frecvent 25 L/mp şi pot ajunge la 60 L/mp, iar în zona 
Carpaţilor Meridionali se răcoreşte.

Se strică vremea şi la malul mării. Vin ploi destul de serioase, se înteţeşte şi vântul şi s-ar putea să cadă grindină. Temperaturile scad, dar apa mării rămâne caldă.

Prognoza meteo pentru 3 zile

Marți vin alte averse torenţiale în aceleaşi zone, adică în sudul, estul şi centrul ţării, la deal şi la munte. O să plouă local şi prin vest, pe unde vântul devine mai insistent.

Şi miercuri avem vreme instabilă, mulţi nori şi ploi zgomotoase, în special după-amiaza şi noaptea. Se menţin condiţiile de grindină şi se mai pot strânge cantităţi însemnate de apă.

Nici joi nu scăpăm de ploi. Apar pe suprafeţe mari în a doua parte a zilei, pot deveni torenţiale şi vor fi mai abundente în zonele de deal şi munte. Maximele ajung la 31 de grade în Câmpia de Vest.

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *