Cod galben de furtuni aproape in toata tara

După vijelia care a făcut ravagii în Bihor, nu scăpăm de vremea rea pentru că meteorologii au emis un cod galben de furtuni valabil pentru trei sferturi din țară. În următoarele zile vor fi ploi torențiale, iar vântul va sufla cu putere.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţionare de cod galben de ploi, furtuni și vijelii, valabilă luni seară de la ora 20:00, până marți noaptea la ora 3:00. Va viza toate zonele de munte, relatează digi24.ro.

În Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, ploi torențiale și căderi de grindină.

Potrivit ANM, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.

Cod galben de furtuni aproape în toată țara. În ce regiuni se va răci după ploile torențiale

Fenomenele se vor semnala în estul și sud-estul țării, pe spații restrânse, mai ales în a doua parte a zilei de marți şi la începutul nopţii.

Judeţele vizate de atenţionarea cod galben de furtuni sunt: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Neamţ, Bihor, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Arad, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Până când va intra în vigoare codul galben de furtună, sudul și vestul țării se află sub atenționare de caniculă. Potrivit meteorologilor, maximele de luni vor ajunge la 37-38 de grade Celsius. Odată cu ploile, temperaturile vor scădea în toată țara. În Bărăgan, se vor atinge, marți, local, valori de 36 de grade Celsius.

Meteorologii susțin că furtunile vor fi prezente cel puţin până la mijlocul săptămânii, de aceea vremea va continua să se răcească.

Joi, maximele se vor opri la 28 de grade Celsius.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *