Cine e Sebastian Ghita, omul cu televiziune la purtator… despre care fostul presedinte Ion Iliescu spune ca nu il cunoaste

La început a fost sponsor. Apoi prieten. A urmat etapa de trambulină media pentru partid. S-a întărit ca omul din umbră de la Guvern. Acum, Sebastian Ghiţă doreşte să devină numărul doi în PSD, să fie recunoscut oficial drept o putere în partid ca preşedinte executiv. Suspendat la pachet cu Marian Vanghelie şi Dan Şova, Sebastian Ghiţă a negociat deja cu Liviu Dragnea o colaborare pentru viitor, să conducă PSD.

Ghiţă este personajul care vorbeşte puţin, dar acţionează intens în culisele politice şi de business. Nu iese niciodată în prim plan, decât dacă are un interes direct. Pesediştii nu l-au văzut niciodată ţinând un discurs în faţa partidului, a fost mereu un personaj extrem de discret, retras, care a preferat jocurile de culise de la vârful conducerii PSD, evitând expunerea publică. Şi funcţiile sale în conducerea partidului nu sunt unele de primă mână: şef PSD online şi  membru al Comitetului Executiv. În sala unde se ţin de regulă şedinţele Comitetului Executiv, Sebastian Ghiţă nu stă la masa puterii, ci şi-a ales o măsuţă discretă în spate, în rândul doi. Cu toate acestea, este cunoscut drept omul cu banii la partid, omul cu televiziunea şi prietenul lui Victor Ponta.

Sebastian Ghiţă a devenit vizibil în Parlament când a promovat legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay.

Elocventă este descrierea succintă făcută de Ion Iliescu: ”nu îl cunosc pe domnul Ghiţă”.

Destul de puternic pentru a ieşi în faţa reflectoarelor, după ce l-a sprijinit mediatic şi logistic în ultimii patru ani pe Victor Ponta, Sebastian Ghiţă a anunţat că s-a înţeles cu Liviu Dragnea pentru a candida în tandem la Congresul PSD care se va organiza după alegerea lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte al României. Funcţia vizată de Ghiţă – preşedinte executiv, adică numărul doi în partid. Prietenul de baschet al premierului Ponta, cel cu care şi-a făcut mai multe concedii în Dubai, doreşte să devină acum o forţă recunoscută în mod oficial în PSD.

Elena Udrea a declarat la Gândul Live că Sebastian Ghiţă a avut contacte şi cu liderii PDL în perioada în care acest partid era la guvernare. Preşedinta PMP nu a dorit să dea detalii cu cine discuta Sebastian Ghiţă la PDL.

Prezenţa lui Sebastian Ghiţă în curtea sediului PSD a început să fie simţită în timpul mandatului lui Mircea Geoană. Cu o gentuţă neagră de piele în mână, Sebastian Ghiţă era văzut des înainte şi după şedinţele Biroului Politic Naţional. Cu toate acestea, el nu participa la şedinţele conducerii PSD, ci avea discuţii tete-a-tete cu cei care conduceau la acea vreme partidul. A fost omul din umbră, care ajuta partidul şi prin implicarea sa în media, dar şi ca sponsor al partidului. Ghiţă avea o relaţie bună pe linie de partid cu preşedintele CJ, Mircea Cosma, şi ulterior cu băiatul acestuia, actualul deputat Vlad Cosma. Cu toate acestea, Sebastian Ghiţă nu a avut funcţii importante în conducerea partidului.

La Congresul PSD din 2010, Ghiţă era în continuare un mare necunoscut pentru membrii simpli de partid. Ovidiu Vântu îi conferă însă un alt rol, după ce a împărţit jurnaliştilor prezenţi la un proces mai multe stenograme în care se vorbeşte despre rolul jucat de actualul deputat PSD în 2010.

„Când a avut Ponta discurs am dat microfoanele tare, când vorbeau ăilalţi dădeam microfoanele încet, ştii că eu aveam boxele tot…”, scrie în stenogramele împărţite de Vântu că se lăuda Ghiţă după Congresul PSD. După preluarea conducerii partidului de Victor Ponta, PSD a apelat la serviciile firmei 360 Revolution, apropiată de sfera de influenţă a lui Sebastian Ghiţă pentru toate evenimentele majore organizate de partid.

În aceleaşi stenograme, se vorbeşte de modul în care Sebastian Ghiţă a înlocuit firma de pază pentru a lăsa să intre la Congresul de la Romexpo doar pe cei din tabăra pro-Ponta.

„Am luat călăreţii (bucăţi de plastic pe care sunt scrise numele participanţilor şi care se aşează pe pupitrele din faţa lor, n.n.), i-am mutat de acolo acolo şi i-am mutat dintr-o parte în alta, l-am pus pe Ponta exact lângă nea Nelu”, se arată în stenogramele furnizate atunci de SOV.

Devenit un personaj extrem influent în partid, prezenţa lui Sebastian Ghiţă a generat animozităţi între Victor Ponta şi Crin Antonescu. La o şedinţă USL din primăvara lui 2013 s-a discutat despre excluderea din PNL, respectiv PSD a lui Sorin Roşca Stănescu şi Sebastian Ghiţă.

”Postul de casă al domnului Ponta – RTV, face o campanie înverşunată, plină de minciuni, nu de opinii, împotriva mea. Eu nu am pus niciodată în discuţie nici poziţia de prim-ministru, nici alianţa, pentru că noi avem nişte obligaţii faţă de cetăţeni. Am încasat toate aceste atacuri, dar nu pot încasa ipocrizia cuiva care îmi spune, eu nu l-am atacat niciodată pe prietenul meu Crin. Păi are cine să o facă”, afirma Crin Antonescu într-un interviu Gândul din septembrie 2013 despre rolul lui Sebastian Ghiţă în USL.

Cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, rolul lui Sebastian Ghiţă în partid devine unul mai important. La câteva zile după ce în spaţiul public au apărut stenogramele DNA în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova vorbesc despre viitoarea conducere a PSD, Sebastian Ghiţă a ieşit şi le-a cerut celor doi să se suspende din partid.

Simultan, apare o înregistrare cu Marian Vanghelie care se dezlănţuie asupra unor paparazii pe care îi înjură, considerând că au fost trimişi pe urmele sale de Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. Vanghelie i se plânge lui Ponta în şedinţa PSD că nu mai suportă să fie filat de oamenii lui Ghiţă. Lui Şova, Vanghelie şi Ghiţă li se cere să se suspende din partid.

La nici 24 de ore după această decizie, Sebastian Ghiţă iese public din nou la postul său de televiziune şi anunţă că va candida pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD în tandem cu Liviu Dragnea, care va candida la cea de preşedinte. Victor Ponta nu are nicio reacţie pe acest subiect, deşi la Comitetul Executiv de la Orăştie s-a stabilit că cine discută despre viitoarea conducere a PSD înainte de 16 noiembrie va fi exclus din partid.

În acest moment, Sebastian Ghiţă are un conflict deschis cu Marian Vanghelie care a ameninţat că-l va aresta. În luna mai, un alt vicepreşedinte PSD, Robert Negoiţă, a depus o plângere la Parchetul General împotriva lui Sebastian Ghiţă pentru că l-a ameninţat cu moartea. Cazul a fost clasat.

Declaraţia de avere a lui Sebastian Ghiţă

Deputatul PSD are potrivit declaraţiei de avere trei terenuri situate în intravilan în Ploieşti şi o casă de locuit de 1211 mp. Tot în declaraţia de avere, Sebastian Ghiţă a trecut obiecte de artă de 13 milioane de euro, bijuterii de 3,1 milioane de euro şi ceasuri de 900.000 de euro. Într-un fond de investiţii din Elveţia, social-democratul mai are 18 milioane de euro, iar la Raiffeisen Bank are în cont 5,5 milioane de dolari.

Cea mai surprinzătoare parte a declaraţie de avere a lui Sebastian Ghiţă se regăseşte la rubrica împrumuturi, el dându-i sub formă de împrumut lui Alexandru Iacobesc 90,3 milioane de euro şi patru milioane de dolari.

La capitolul venituri, Sebastian Ghiţă a trecut indemnizaţia de parlamentar de 58.980 lei, iar sotia sa a obţinut 18.680 de lei.

 

Sursa Gandul« (Previous News)
(Next News) »Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *