Cel putin 62 de soldati sirieni, ucisi din greseala de coalitia internationala. SUA si-au cerut scuze pentru incident

SUA au recunoscut că în urma unui raid aerian au ucis „din greșeală” cel puțin 62 de soldați sirieni. Oficialii americani au declarat că piloții avioanelor militare au atacat estul provinciei Deir al-Zour, crezând că au o țintă a Statului Islamic și și-au cerut scuze pentru incident.

Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că SUA au ucis 62 de soldați sirieni și au rănit alți peste 100 în timpul unei ofensive împotriva Statului Islamic. Oficialii armatei americane au recunoscut că au încetat atacul imediat după ce Rusia i-a avertizat că s-ar putea să fi lovit trupe siriene.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit sâmbătă seara de urgență timp de o oră, pentru a discuta atacul coaliției internationale asupra armatei siriene. Incidentul ar putea periclita armistițiul declarat luni, în urma unui acord între Moscova si Washington, pentru a permite ONU să trimită ajutoare umanitare în zonele greu accesibile din Siria.
De asemenea, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului și Rusia a anunțat ca bombardamentele de aviație ale coaliției internaționale au lovit sâmbătă poziții ale armatei siriene lângă aeroportul Deir al-Zor. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, care lucrează cu numeroși observatori pe teren în Siria, a revizuit bilanțul la peste 80 de morți și a precizat că atacul coaliției internaționale a deschis astfel calea pentru cucerirea poziției de la Jebel Tharda de către gruparea teroristă Stat Islamic.

„ SUA investighează loviturile aeriene, iar dacă vor ajunge la concluzia că într-adevar au fost loviți militari ai Siriei, nu aceasta a fost intenția noastră și desigur că regretam pierderea de vieți”, a declarat sâmbătă seara ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, în cadrul Consiliului de Securitate.

De asemenea, Power a precizat că decizia Rusiei de a convoca de urgență consiliul a fost „cinică și ipocrită”, întrucât Moscova nu și-a manifestat în mod similar indignarea când forțele guvernamentale siriene au ucis civili pe parcursul celor peste cinci ani de conflict.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *