Cel CA-VAL, ca valul trece … iar noi giurgiuvenii ramanem fara festivalul “ IN MEMORIAM MARIN GHIOCEL”. Aflati de ce

Cel CA-VAL, ca valul trece … iar noi giurgiuvenii ramanem fara festivalul “ IN MEMORIAM MARIN GHIOCEL”. Aflati de ce

Nu-mi venea să-mi cred ochilor când am citit pe site-ul Primăriei Giurgiu următorul comunicat:

“Sub emblema „Romania 100”, in an centenar, cu o luna inaintea evenimentului ce se dorea a fi de elita, partenerul in organizarea Festivalului Concurs de Interpretare Muzica Populara „In memoriam Marin Ghiocel” , Consiliul Judetean, ne anunta ca „situatia bugetara pentru anul 2018 nu permite implicarea financiara in sustinerea acestui eveniment cultural artistic”. 
In fiecare an, evenimentul era organizat in comun, asa urma sa fie si in an centenar (cum puteti vedea in bannerul care era deja facut).”

Li s-a răpit giurgiuvenilor unul dintre puţinele acte culturale care ne legă de originile noastre, rădăcinile prin care cetăţenii urbei noastre îşi trag seva mândriei de a fi roman. Fără cultura tradiţională, fără tradiţia populară un popor este lipsit de identitate.

Avem bani la consiliul judeţean să plătim zeci de mii de euro unei case de avocatură pentru două procese penale banale, avem un aparat destul de stufos de jurişti, avem mai nou un secretar interimar de judeţ specialist în drept penal care cred că ar putea reprezenta cu cinste Consiliul Judeţean Giurgiu în cele două procese. Numai că  preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina preferă să plătească 70 de mii de euro unei case de avocatură pentru ca în acelaşi timp să plătească şi salarii onorabile aparatului de jurişti ai C.J Giurgiu, dar nu pot înţelege cum de nu are bani pentru un eveniment cultural de o valoare inestimabilă: “In Memoriam Marin Ghiocel“. Acest festival, emblematic pentru Giurgiu, este după cum bine ştim o rampă de lansare a tinerelor talente, continuatori şi păstrători ai minunatului nostru cânt popular. Prin boicotarea acestui festival li se fură giurgiuvenilor câteva ore de fericire deplină.

Mă întreb dacă în deschiderea acestui festival ar fi cântat maestrul CAVAL, trubadurul, formidabilul interpret de muzică clasică prelucrată în stil modern, cunoscută pe mapamond drept “ MANELE “ pe ale căror versuri  ar fi invidios chiar şi prietenul meu poet consacrat Ionel Muscalu în ale cărui versuri mă scufund atunci când lumea din jurul meu devine ipocrită şi greu de suportat, beau un vers din poemele lui, mă îmbăt de fericire şi las să treacă pe lângă mine răul şi urâtul. Mulţumesc Ionele. Mai mult ca sigur că dacă ar fi cântat CAVAL se găseau bani pentru festival.

Spun acest lucru pentru că l-am văzut dansând şi savurând această muzică fenomenală ale cărui versuri i-au mers la casa sufletului pe domnul preşedinte al C.J Giurgiu Marian Mina, muzică şi versuri interpretate magistral de magnificul cantautor, maestrul Caval.

 

Aşa că domnule director al CENTRULUI CULTURAL “ ION VINEA “ Virgil Peţanca nu vă mai certaţi acasă cu doamna Carmen Mihaela Peţanca, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii  Tradiţionale Giurgiu, deoarece dumneaei sărmana chiar nu are nici o vină. Cheile visteriei sunt la şeful doamnei, domnul preşedintele CJ. Giurgiu, Marian Mina.   

Posibil ca acest festival să se reia cu bunăvoinţa giurgiuvenilor după alegerile din 2020. Până atunci rugaţi-vă la bunul Dumnezeu să trecem şi peste acest blestem!

 

I.C.MANDU

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *