Ce sfinti sarbatorim astazi. Multi romani le poarta numele

Creștinii ortodocși il sărbătoresc astăzi pe Sfântul Haralambie, al cărui nume este purtat de mulți români. Tot astăzi se mai face pomenirea Sfintelor Mucenițe Enata și Valentina și a mucenicului Pavel, Părintelui Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului, Părintelui Zenon și icoanei preasfintei de Dumnezeu Născătoarei din Areovind.

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit vârstă de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credința în Hristos. Potrivit tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. În fața acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creștinism, potrivit crestinortodox.ro.

Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Din ele amintim că a vindecat un om posedat de un duh rău de 35 de ani și a înviat un tânăr, încât Galina, fiică împăratului s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, că acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Manastrirea “Sfântul Stefan“ din Meteora. În biserică Mănăstirii Miclauseni, din Iași, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Părticele din moaștele sale sunt prezente la Mănăstirea Rașcă, la Catedrală episcopală din Galați, la bisericile „Sfantul Dumitru“ (Poștă), “Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), “Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București.

Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă și de foamete. Confirmarea o găsim în Acatistul închinat lui: „Bucura-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“.

Istoria consemnează că oamenii au cerut ajutorul sau în diferite situați grele cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar și de foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

În iconografia ortodoxă greaca, Sfântul Haralambie este reprezentat că un preot, iar în cea rusă sub chip de ierarh.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *