Ce au aflat recent cercetatorii despre bani

In primul studiu larg asupra ADN-ului de pe bancnote, cercetatorii de la New York University au descoperit ca pe acestea traiesc mii de tipuri de bacterii – mult mai multe decat se crezuse anterior – si ca unele dintre acestea efectiv cresc pe bancnote. In ansamblu, studiul a aratat ca banii sunt mult mai murdari – la propriu – decat se crezuse, multe dintre microorganismele identificate fiind patogene pentru om.

Analizand materialul genetic de pe bancnotele de 1 dolar, cercetatorii care lucreaza in cadrul unui proiect special al New York University – Dirty Money Project – au identificat, in total, cca. 3000 de tipuri de bacterii, cu mult mai mule decat fusesera identificate anterior prin studiile la microscop.

Chiar si asa, oamenii de stiinta au putut identifica doar aproximativ 20% din ADN-ul non-uman prezent pe bancnote, deoarece multe dintre microorganismele prezente pe ele nici nu sunt catalogate in bazele de date genetice.

Cea mai abundenta dintre speciile patogene descoperite este una care provoaca acnee; alte specii identificate sunt asociate cu ulcerul gastric, pneumonia, toxiinfectiile alimentare si infectia cu stafilococi. Unele dintre bacteriile descoperite au gene care le confera rezistenta la antibiotice.

,,Am descoperit ca, realmente, microbii cresc pe bani”, spune Jane Carlton, director al Center for Genomics and Systems Biology din cadrul New York University.

Datele, inca nepublicate, arata cat de ampla este problema ,,banilor murdari”. Bancnotele, care trec prin multe maini, sunt o sursa de contagiune, iar pastrarea lor intr-un portofel tinut in buzunar, la temperatura corpului, favorizeaza cresterea bacteriilor.

Bancile si monetariile sunt preocupate mai curand de combaterea falscificarii si de durabilitatea bacnotelor, dar acest studiu arata ca aspectul igienic al problemei nu este deloc neglijabil, deoarece poate avea un impact masiv asupra sanatatii publice.

Sursa: Fox News

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *