Castigatorii alegerilor parlamentare PSD+ALDE. Marele perdant, PNL-ul

Azi, 12 decembrie, la câteva ore după încheierea alegerilor parlamentare, la ora 7:41 BEC-ul dă următoarele rezultate:

prezența la vot în județul Giurgiu a fost de 41,8%  dintr-un total de votanți pe liste de 226.898, scorul obținut de partide a fost următorul la Senat PSD 68,9%, PNL 11,5%, ALDE 9,3%, iar la Camera Deputaților PSD 68,7%, PNL 11,1%, ALDE 9,6%.

După părerea subsemnatului în urma acestor rezultate se desprind următoarele idei.

Marele câștigător, indiscutabil este PSD-ul. Acest lucru a fost posibil în primul rând viziunii și punerii în practică a unei campanii electorale bazată pe pragmatism, respect față de cetățeni și nu în ultimul rând, a programului de guvernare PSD prezentat românilor de către candidații partidului pentru Parlamentul României. Cel care a coordonat și a făcut ca acest rezultat să fie posibil, în mare măsură  este fostul, actualul senator și președinte al organizației județene Niculae Bădălău, care a demonstrat pentru a nu știu câta oară că este cel mai bun produs politic pe care l-a avut PSD-ul în ultimii ani. Acesta a reușit să repună pe linia de plutire un partid care la momentul preluării ștafetei de președinte  se afla într-o situație destul de precară, PNL-ul fiind la acel moment cel mai puternic partid din județul Giurgiu.

Chiar și faptul că a reușit să-l readucă în partid pe Florian Nicolae a adus un plus valoare față de alegerile locale, acest fapt  demonstrează că viziunea politică a acestui om este cu mult peste media altor politicieni locali. Dar nu trebuie omis nici faptul că Niculae Bădălău a mai beneficiat și de maturitatea și experiența politică a lui Cristian Marciu, a primarului Nicolae Barbu, cum de asemenea a mai beneficiat de abnegația și dorința de afirmare a mai tinerilor lui colegi de partid cum ar fi președintele Consiliului Județean Marian Mina, de acum deputații Răzvan Cuc și Alexandru Andrei care au confirmat și demonstrat că își merită locul pe deplin în Parlamentul României.

Cel de-al doilea mare câștigător al alegerilor parlamentare la Giurgiu este formațiunea politică ALDE al cărui președinte Toma Petcu a reușit performanța să inventeze, și cred că nu greșesc cu mult, un partid căruia puțini politicieni îi prevedeau un viitor politic. Numai că Toma Petcu a reușit să demonstreze principiul contrariilor. ALDE, azi este și va deveni pe zi ce trece, un partid despre care cu siguranță se va vorbi mulți ani de acum înainte. Acest lucru a fost posibil pe fondul unei munci titanice depusă de președinte și echipa lui formată din oameni profesioniști care de-a lungul timpului au performat la locurile lor de muncă, oameni cu un caracter puternic, care nu au dat bir cu fugiții la prima adiere de vânt potrivnic. Amintesc doar câțiva din oamenii alături de care Toma Petcu a construit ALDE:  Ionel Muscalu, Alexandru Vladu, Vasile Mustățea, Ionuț Badea, Vasile Gușatu, Mariana Iancu, Ovidiu Andrei, Nicu Ștefan și mulți alții,  față de care îmi cer scuze că nu i-am nominalizat.

Toma Petcu spunea încă de la înființarea partidului că își dorește ca ALDE să devină al doilea partid important pe eșicherul politic al județului Giurgiu. Nu e de mirare că acest lucru s-a realizat, mai ales dacă luăm în calcul, conform unei informații pe surse, din care reiese că foarte mulți dintre PNL-iști cu pedigree se vor îndrepta către ALDE, singurul partid de dreapta autentic, după cum spun cei care intenționează să i se alăture lui Toma Petcu și partidului său.

Marele perdant al acestor alegeri este PNL-ul. De la declarațiile de început de campanie ale liderului acestui partid Gheorghe Ștefan,  în care spunea că PNL-ul la Giurgiu va obține cel puțin 30% din totalul voturilor liber exprimate a reușit „performanță” să obțină 11%.  Așa cum îl cunosc pe domnul Gheorghe Ștefan om responsabil, integru și vertical își va da demisia din funcția de președinte interimar al PNL-ului, precum au procedat, cu voia sau fără voia lor, Dumitru Beianu și Nicolae Florian.

Afirmația subsemnatului prin care spuneam că plecarea  lui Nicolae Florian din PNL va duce implicit la scăderea procentului de vot față de alegerile locale s-a confirmat. Încă un motiv de mândrie pentru mine că sunt prieten cu Floricel, acest OM cu un caracter minunat care a pus totdeauna OMENIA mai presus decât orice.

I.C. MANDU


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *