Canicula creeaza stari de tensiune chiar si in randul liberalilor giurgiuveni

Cod roşu de caniculă. Mă simt ţinut cu forţa într-o încăpere transformată în saună. În mijlocul acelei încăperi mai  există şi un jacuzzi în care m-a aruncat o putere nevăzută  care parcă mă obligă să mă bălăcesc în propria-mi transpiraţie. Aşa mă simt acum când scriu aceste rânduri.

Conferinţa de presă a PNL-ului din Giurgiu de joi 29 iunie.

Conferinţa a fost ţinută de Noruţ Stănişteanu. Nu ştiu de ce, dar pe acest om îl admir pentru curajul de care dă dovadă. După ce a trădat partidul la alegerile locale, iată că acum are curajul să iasă în conferinţele de presă şi să transmită mesaje din poziţia de lider al PNL Giurgiu. Pentru cine nu ştie, dacă Noruţ împreună cu soţia şi fiica domniei sale ar fi votat pentru PNL Giurgiu, aceştia ar fi avut un consilier local în plus şi de ce nu, poziţia de viceprimar. Fix TREI voturi le-au lipsit liberalilor.  Pe la noi circulă o vorbă: „ Mare curaj, mare caracter. „ Din acest motiv spun că Noruţ este curajos.

Celălalt participant la conferinţa de presă, Costel Dumitru  un meşteşugar al cuvintelor, un tip carismatic al cărui mesaj uşor acid lasă impresia unui om inteligent care cunoaşte în profunzime administraţie publică şi totodată un fin cunoscător în tainele politicii, despre care oamenii care-l cunosc spun că are o puternică personalitate care nu a acceptat niciodată poziţia de cocoşat în faţa vremelnicilor şefi din politica giurgiuveană.

Temele pe care le-au abordat-o cei doi reprezentaţi ai  PNL-ului giurgiuvean au fost  după cum ne aşteptam direcţionate spre nerealizările guvernului şi a coaliţiei. Teme generale abordate în presa naţională, dar nimic legat administraţia publică locală şi doar puţin tangenţial, aş putea spune o atingere ca o vânare de vânt adusă administraţiei judeţene. De ce ? Personal nu ştiu, dar vă promit că voi afla.

Aşa ca o informaţie încă neverificată se vorbeşte despre cineva care ajutat de un reprezentat de frunte al PSD-ului giurgiuvean ocupă o funcţie într-o societate comercială subordonată primăriei şi consiliului local. Şi după cum  tot gurile rele spun, mai există şi alţi lideri ai PNL-ului care au oarece relaţii nu tocmai ortodoxe cu administraţia publică locală. În aceste condiţii, dacă luăm de bune zvonurile care circulă prin oraş, acesta ar fi motivul  pentru care se evită în mod sistematic  teme ce vizează administraţia publică locală. Promit că voi face toate demersurile jurnalistice în vederea aflării adevărului, dar până acum nu există nimic concret care să-mi dea posibilitatea să spun că legat de cele prezentate  există certitudine, în afară de zvonistică.  

Un subiect cu adevărat important este cel care face referire la excluderea doctorului şi consilier local, ales de giurgiuveni, Lasislau Pick din PNL.  Poate că sunt subiectiv ținând cont de prietenia ce mă leagă de doctorul Pick. Un om care se va bucura de prietenia mea totală și necondiționată atâta timp cât va putea să mă suporte.  Fiind prietenul meu , eu pot să îmi permit să spun despre el, și anume că întradevăr doctorul are momente când devine coleric. Numai că atunci când face acest lucru, motivul care-l determină să treacă pasager prin această stare este unul obiectiv.

Un oarecare din PNL a avut tupeul să spună că ce mare lucru face Pick,  o injecție. Omul care a spus acest lucru ori e prost, ori e prost. Ca să fi medic anestizist, fără să minimalizez specialitatea celorlalți medici, această specialitate este vitală. O erore de doar câțiva microni poate pune viața  pacientului în pericol, sau există riscul ca toată viața pacientul să fie nevoit să se deplaseze într-un scaun cu rotile. Pot afirma, fără teama că sunt subiectiv, că doctorul Pick este o personalitate emblematică pentru urbea noastră, un OM căruia ar trebui să-i mulțumim că a venit în Giurgiu în urmă cu câțiva zeci de ani și a rămas aici  înfruntând cu stoicism toate vicisitudinile cu care s-a confruntat de lungul întregii sale cariere doar ca să rămână în Giurgiu. Nu cred că executivul primăriei ar fi greșit dacă acestui om i-ar fi conferit titlul de cetățean de onoare al orașului.

Motivele invocate pentru excluderea doctorului din partid sunt după părerea mea unele lipsite de substanță, ceva de genul: ” Am auzit că doctorul ar fi spus … și că, nu se implică în activitatea politică a partidului.” Mă surprinde o astfel de abordare. Cred că pentru un partid care-și iubește concetățenii este mult mai importantă prezența doctorului Pick să salveze vieți sau să stea în spital și să aline suferințele oamenilor, celor care mâine vor fi votanții partidului. Oare aceasta nu este o formă mult mai elaborată decât o altă activitate de partid unde nu de puține ori se vorbește despre lucruri care poate, din motive obiective, nu pot fi puse în practică?

Despre posibila excludere din partid a doctorului Pick,  care nu ar face altceva decât să aducă deservicii majore partidului, am stat de vorbă cu cei doi lideri ai partidului, respectiv Marin Anton și Marian Măroiu, care mi-au promis că vor avea o mai mare aplecare asupra acestei stări de fapt deloc plăcute ca proiecție în viitorul partidului, că respectiva excludere se află doar la stadiul de simplă propunere și că nu s-a luat o decizie definitivă și irevocabilă.

Închei cu speranța că cei doi lideri vor lua decizia firească, normală de altfel,  ca doctorul Pick să fie rugat să rămână în partid, nemaivorbind de posibilitatea utopică din start să fie exclus. Mă bizui când fac această afirmație pe maturitatea politică a liderilor de partid, precum și pe faptul că Marin Anton a spus că-și dorește ca nimeni să nu fie exclus din partid ci dimpotrivă, să-i ajute pe cei care nu înțeleg valorile liberalismului, să le explice pentru ca cei care nu au reușit să înțeleagă încă, cu toate că sunt membrii de partid, că salvarea României nu poate veni  decât prin democratie, iar liberalismul este cel care certifică democrația.

Pentru cei care doresc să urmărească conferința de presă  vă punem la dispoziție înregistrarea video.

 I.C.MANDU

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *