Calendar crestin ortodox, 7 iulie. Sfantul Toma din Maleon

În calendarul creștin ortodox 2017, Sfântul Toma din Maleon este pomenit pe 7 iulie. Tot astăzi este pomenită și Sfânta Mare Muceniță Chiriachi.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, pomenită în calendarul creștin ortodox la 6 iulie, s-a născut în urma rugăciunilor fierbinți către Dumnezeu ale părinților ei, Dorotei și Evsevia.

Pentru faptul că s-a născut într-o zi de duminică părinții i-au dăruit numele de Chiriachi, duminică în limba greacă.

În timpul împăratului Dioclețian (284-305), părinții săi au fost duși în părțile Meletiei (Armenia Mică), pentru a fi judecați pentru credința în Hristos.

Chiriachi a fost adusă în Nicomidia spre a fi cercetată de Maximian. Acolo tânăra a răbdat toate chinurile, mărturisindu-L pe Mântuitorul Iisus Hristos. A fost trimisă atunci în Bitinia tot spre a fi judecată, acolo a îndurat multe alte suferințe. Fiind condamnată la moarte prin tăierea capului, a trecut la Domnul pe care L-a iubit atât de mult, pe când cei care se pregăteau s-o ucidă veniseră asupra ei.

Sfântul Cuvios Toma din Maleon (sec. X) – Capul Maleo se află în sud-estul Greciei despărțind golful Argolic de cel Laconic, loc periculos pentru corăbieri. În vechime se afla acolo un templu al zeului Apolon.

Preacuviosul Toma Maleotul a fost un ostaș cinstit de toți cei ce-l cunoșteau. Iubirea pentru Hristos l-a îndemnat însă să părăsească lumea și astfel a îmbrăcat haina smereniei călugărești și s-a dus în pustie. Dumnezeu a binecuvântat rugăciunea și nevoințele sale prin învrednicirea cu darul tămăduirilor minunate.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *