BOMBA ! Guvernul NU POATE abroga OUG: Decizie a CCR / DOCUMENT

Liviu Dragnea a anunțat că-i va cere premierului Sorin Grindeanu abrogarea OUG referitoare la modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Numai că o decizie a CCR din 1995 spune că poate o abrogată o OUG depusă în Parlament printr-o altă OUG care să o conțină pentru că cea de-a doua ar fi neconstituțională.

Astfel, se pare că dacă guvernul dă o altă OUG de abrogare a primei OUG, aceasta ar fi neconstituțională, iar prima ar rămâne valabilă.

”1. Decizia prin care Curtea Constituţională declară, în temeiul art.144 lit.a) din Constituţie, o lege ca neconstituţională este obligatorie pentru toate subiectele de drept. Dacă legea declarată neconstituţională este adoptată în aceeaşi formă cu cel puţin o majoritate de două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, decizia Curţii Constituţionale îşi încetează aplicarea.

2. Declararea ca neconstituţională de către Curtea Constituţională a unei legi de aprobare a unei ordonanţe a Guvernului include şi ordonanţa la care se referă, aceasta încetând să mai producă efecte pe data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României.

3. În cazul în care Curtea Constituţională declară, în temeiul art.144 lit.a), b) şi c) din Constituţie, că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, regulamentele Parlamentului, legile şi ordonanţele atacate pe cale de excepţie sunt neconstituţionale, deciziile sale sunt obligatorii şi au putere numai pentru viitor, de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.”, sunt concluziile deciziei CCR din 1995.

stiripesurse.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *