Autoritatile judiciare au facut un pas imens in lupta cu infractorii. Listingurile telefoanelor au fost desecretizate,continutul convorbirilor ramane tot secret!

De curând, controversata Lege 506/2004, care face referire la prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice, vestita ”Big Brother”, a suferit modificări importante. De curând, parlamentarii au aprobat, cam în tăcere, desecretizarea listingurilor telefoanelor fixe și mobile așa că, la cererea instanței, companiile sunt obligate de-acum să furnizeze anchetatorilor date chiar și de acum trei ani referitoare la un anume post telefonic!

Până acum, accesul polițiștilor, al procurorilor sau al instanței la datele referitoare la convorbirile telefonice ale românilor era strict interzis. Se spunea că e neconstituțional – chiar și în cazul unor suspecți în cazuri de crimă sau de terorism -, ca organele de anchetă să scotocească printre datele legate de comunicații! De curând, însă, parlamentarii și-au revizuit optica și Legea botezată ”Big Brother” a suferit ceva modificări. La solicitarea instanțelor de judecată sau ale organelor de cercetare penală, companiile de telefonie sunt obligate să pună la dispoziție absolut toate informațiile legate de un anume post telefonic fix, mobil sau cartelă prepay.

”Procurorii cer instanței respectivele date referitoare la un anume post telefonic motivându-și temeinic cererea. La rândul ei, instanța cere informațiile companiei de telefonie mobilă printr-o simplă adresă. Nu este nevoie de o hotărâte judecătorească. Informațiile cuprind listinguri complete, diferite de cele pe care le primesc abonații în factura detaliată. Ele înmagazinează apelurile și SMS-urile primite și inițiate la/de la acel post telefonic, ora la care au fost efectuate, durata convorbirilor și, foarte important, celula care dă semnalul prin care s-a inițiat apelul, arătând astfel zona de unde s-a vorbit. Într-un caz de omor, de exemplu, cu autor necunoscut, anchetatorii pot astfel să facă niște conexiuni pornind de la aceste listinguri. Chiar și utilizatorul unei cartele prepay poate fi până la urmă identificat în păienjenișul de convorbiri”, ne-au declarat surse judiciare.

Datele de trafic desecretizate trebuie, conform legii, să ajungă pe masa anchetatorilor în maximum 48 de ore la momentul solicitării.

”La cererea organelor judiciare, companiile trebuie să ofere informații despre postul telefonic vizat chiar și din urmă cu trei ani. Datele stocate dincolo de această perioadă se distrug”, au adăugat sursele noastre.

Conținutul convorbirilor rămâne tot secret

În ceea ce privește conținutul convorbirilor, acesta rămâne în continuare secret. Legea nu permite, cel puțin deocamdată, desecretizarea acestora motiv pentru care anchetatorilor le rămâne, în acest caz, doar supravegherea tehnică a unui post telefonic. Filajul tehnic trebuie făcut însă punctual, din momentul în care procurorii și, mai apoi, instanța aprobă acest lucru. Supravegherea tehnică se poate face , conform Codului Penal, în foarte multe cazuri, cele mai importante fiind infracțiunile contra securității naționale, traficului de droguri, de arme și de persoane, actele de terorism și corupție, al infracțiunilor care se săvârșesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicații electronice.

Sursa libertatea.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *