ANOSR: Taxele de admitere la facultate sunt aberante. „Invatamantul gratuit” costa!

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România susține că taxele de admitere la facultate sunt ”aberante” și că nu justifică valoarea costurilor serviciilor pe care le oferă.

“Lipsa serviciilor de consiliere și orientare de calitate din liceu îi face pe mulți absolvenți să nu aibă o opțiune clară cu privire la facultatea la care își doresc să se înscrie și aleg să își depună dosarele la mai multe facultăți, pentru a prelungi perioada în care se pot decide. Acest lucru este speculat de universități, care percep taxe de admitere (sau înscriere) generoase. (…) Deși costurile procesului de admitere implică doar plata personalului implicat în acest proces și a resurselor utilizate (care nu ar trebui să depășească câțiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universitățile din România”, arată ANOSR într-un comunicat, făcând referire la un studiu propriu efectuat la nivelul întregii țări.

Potrivit Alianței, taxele de admitere diferă de la o universitate la alta: de la 50 de lei (pentru anumite specializări de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava) până la peste 300 de lei (Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializări de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București). Cea mai mare taxă de admitere este percepută la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași: 350 de lei.

Mai mult, unele universități percep și o taxă de confirmare, pentru ca studenții admiși să fie înmatriculați. Numită și taxă de înmatriculare, aceasta variază între 25 de lei (Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, unele specializări de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași) și câteva sute de lei. Cea mai mare taxă de acest tip este percepută la “Grigore T. Popa” din Iași: 250 de lei.

“Trăim vremuri în care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine și-l permite. Încă din primele zile de studenție suntem bombardați cu fel de fel de taxe despre care nu știam și a căror valoare nu o putem înțelege. Mai târziu, ajungem la facultate și ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe”, afirmă Vlad Cherecheș, vicepreședinte educațional ANOSR.

Sursa B1.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *