5,4 trilioane de dolari au trecut duminica pe langa Pamant, intr-un asteroid

Un asteroid cu un nucleu de platină de 90 de milioane de tone, care ar valora, la ora actuală, circa 5.400 de miliarde de dolari, s-a apropiat duminică seara la distanță de circa 2,4 milioane de kilometri de Terra, informează dailymail.co.uk. Asteroidul este vizat de mai multe posibile misiuni miniere robotizate, menționează site-ul specializat slooh.com.

Trecerea asteroidului a fost transmisă în direct pe site-ul Slooh care conectează telescoapele la internet de la un observator din Insulele Canare. Mărimea, compoziția și orbita acestuia, fac din asteroidul cu ”inima de platină” o destinație pentru misiuni miniere robotizate în viitorul apropiat, conform site-ului specializat slooh.com.

“Ceea ce face acest asteroid neobișnuit este cantitatea mare de platină care se crede că există în corpul acestuia. Poate că aceasta ar putea fi exploatată într-o zi, nu prea departe în viitor”, a declarat astronomul Bob Berman, de la Slooh, care transmite evenimente astronomice.

Primele imagini ale acestui asteroid numit 2011 UW-158 au fost obținute de Observatorul Arecibo de pe coasta de nord a insulei Puerto Rico marți, 14 iulie, când asteroidul a trecut la 6,9 milioane de kilometri de Terra, echivalând cu de nouă ori distanța până la Lună, relatează EFE.

Conform oamenilor de știință de la Observatorul din Puerto Rico, asteroidul are o formă ciudată, ca o nucă fără coajă, cu un diametru de 300 până la 600 de metri. Ei au stabilit, de asemenea, că asteroidul se rotește o dată la fiecare 37 minute.

Acest asteroid nu va mai ajunge atât de aproape de Pămând până în anul 2108 și nu este considerat un pericol pentru planeta noastră, a declarat dr. Patrick Taylor, de la Observatorul Arecibo.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *