2 februarie. Sarbatoare mare in calendarul crestin. Ce sa nu faci de Intampinarea Domnului!

Creștin ortodocșii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului pe 2 februarie, eveniment cunoscut și ca Ziua Ursului.

Este ziua în care Fecioara Maria a mers la templul din Ierusalim la 40 de zile după Nașterea Domnului pentru curățirea ei.

La catolici, care pun mai mare preț pe cinstirea Fecioarei, sărbătoarea se numește Curățirea Sfintei Marii și este una dintre sărbătorile Maicii Domnului.

CE NU AI VOIE SA FACI PE 2 FEBRUARIE

În popor, sărbătoarea mai are și denumirea de zi a Ursului sau Stretenie. Iată ce nu trebuie sa faci pe 2 februarie:

  1. NU SE MAI IA MIERE

Este o zi in care nu se consuma miere deoarece obiceiul este considerat o ofensa la adresa muncii ursului. Acesta se poate razbuna si poate aduce multe necazuri, mai ales probleme de sanatate.

  1. NU SE MUNCESTE

Treburile gospodaresti trebuie puse deoparte pentru a nu atrage asupra familiei si a gospodariei furia ursului.

  1. NU E VOIE SA TE SCALZI IN RAU

Daca de sarbatori precum Boboteaza, scaldatul in apele reci ale raurilor sau lacurilor este recomandat pentru prosperitate si sanatate, acest obicei este interzis si considerat ca aducator de blesteme in Ziua Intampinarii Domnului.

  1. SA NU UITI DE PRIETENI

Ziua de Stretenie este si o sarbatoare a babelor, cand, acestea, se aduna la tara pentru a vorbi despre una si despre alta fara a tese si fara a face mari munci gospodaresti.

Este bine ca tinerii sa se intalneasca, prietenii sa se revada, la un ceai, la o cafea, la o vorba. Acest obicei ajuta la mentinerea relatiilor intre apropiati de-a lungul timpului.

  1. NU E BINE SA FACI NUNTA, IAR NASTERILE NU SUNT VAZUTE CU OCHI BUNI

Pe 2 februarie trebuie evitate nasterile si nuntile intrucat se crede persoanele care fac asta in aceasta zi au parte numai de boli si de necazuri.

  1. DACA ITI VEZI UMBRA, VEI AVEA NECAZURI PANA LA PRIMAVARA

Daca iese soarele si iti vezi umbra, la fel ca ursul care iese din barlog, vei avea necazuri. Daca vezi ca e soare afara, evita sa mergi pe drumurile unde nu exista umbra caci vei atrage de unul singur neajunsurile.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *